Dom senaste veckorna så har det varigt otroligt mycket på skolan analyser, dikter, tester, läxor, förhör och prov.
Det har väl känts okej men man går ändå där med den lilla klumpen av prov-ångest i magen.
 
Så därför bestämde jag och två tjejkompisar oss för att unna oss en ledig helg utan plugg i Umeå.
En av dom har en pappa som bor där så vi brukar få sova i hans lägenhet under tiden.
 
Det var ett riktigt skitväder hela helgen men eftersom vi mestadels var inne i gallerior så gick det bra.
Jag passade på att handla på New Yorker eftersom det inte finns hemma i stan, dom har kläder i liknande stil som H&M och prisklassen ligger också där ikring.
Och det är ju alltid uppskattat av en fattig student.
 
Senast jag var där så såg jag att dom skyltade om en sminkbutik som skulle öppna så nu passade vi på att kolla in den.
Butiken heter Brallis men har också en hemsida som man kan beställa från.
Herre gud säger jag bara, allt smink var av oroligt bra kvalité och pigmenten var galet bra.
Så jag rekommenderar verkligen att ta en sväng om där om du någon gång är i krokarna.
 
Helgen vart jättemysig med en massa film,mys och shopping och jag ångrar verkligen inte att jag for.
 
 
 
 
 

Shoppinghelg i Umeå

Vardag Kommentera
Dom senaste veckorna så har det varigt otroligt mycket på skolan analyser, dikter, tester, läxor, förhör och prov.
Det har väl känts okej men man går ändå där med den lilla klumpen av prov-ångest i magen.
 
Så därför bestämde jag och två tjejkompisar oss för att unna oss en ledig helg utan plugg i Umeå.
En av dom har en pappa som bor där så vi brukar få sova i hans lägenhet under tiden.
 
Det var ett riktigt skitväder hela helgen men eftersom vi mestadels var inne i gallerior så gick det bra.
Jag passade på att handla på New Yorker eftersom det inte finns hemma i stan, dom har kläder i liknande stil som H&M och prisklassen ligger också där ikring.
Och det är ju alltid uppskattat av en fattig student.
 
Senast jag var där så såg jag att dom skyltade om en sminkbutik som skulle öppna så nu passade vi på att kolla in den.
Butiken heter Brallis men har också en hemsida som man kan beställa från.
Herre gud säger jag bara, allt smink var av oroligt bra kvalité och pigmenten var galet bra.
Så jag rekommenderar verkligen att ta en sväng om där om du någon gång är i krokarna.
 
Helgen vart jättemysig med en massa film,mys och shopping och jag ångrar verkligen inte att jag for.
 
 
 
 
 
Härom dagen så var jag hemma över lunch och kunde inte för mitt liv bestämma mig för vad jag skulle äta.
Helgen innan så hade vi köpt en sötpotatis för att göra rotmos men eftersom den blev bortglömd så ansåg jag det som min rätt att undsätta den innan det blev allt för sent.
 
Jag tog och googlade på lite olika recept men det slutade med att jag gjorde ett hopkok av dom alla och det blev faktiskt riktigt gott!
 
Jag blev förvånad över att sötpotatis inte bara innehåller en massa nyttiga fibrer som kan vara bra för dom som vill sänka blodsockret, utan att den dessutom inehåller vitaminer och minneraler som stärker imunförsvaret + att dom smakar gudomligt.
 
Tänk på att potatisen i sig smakar väldigt, ja sött kanske man skulle kunna säga, därför valde jag att äta dom med en kall filsås som jag rörde ihop i all hast med bara lite salt, peppar, citroncaft och persilja.
Jag ville ha något fräscht att balansera upp det med helt enkelt.
 
Så för att göra mina nyttiga "pommes" eller klyftpotatis kanske vissa hellre säger så gjorde jag ungefär så här.
 
För 1 port ( 1 liten potatis )
 
  • 1 Sötpotatis
  • 1/2-1 tsk Olivolja
  • 1 Pressad Vitlöksklyfta
  • Salt och Peppar
  • EV. lite paprikapulver, spiskummin
Sätt ugnen på ca 230 C
Skala och skölj potatisen innan du sen skivar den i ungefär centimeterstora stavar, ju mer dom liknar varandra desto lättare blir det att få dom genomkörda.
Lägg stavarna i en bunke med iskallt vatten ett litet tag, medans så kan du ta fram en plåt och lägga på ett bakplåtspapper.
Häll bort vattnet och blanda ner ingredienserna med potatisen i bunken och se till att alla bitar får kryddor på sig.
Lägg ut bitarna på plåten och grädda dom i ca 30-45 minuter beroende på hur din ugn bränner och hur krispiga du vill ha dom.
Själv så gillar jag att ha dom riktigt knapriga i kanten och mjuka inuti.
 
 
 
 
 

Nyttiga sötpotatis pommes frites

Vardag Kommentera
Härom dagen så var jag hemma över lunch och kunde inte för mitt liv bestämma mig för vad jag skulle äta.
Helgen innan så hade vi köpt en sötpotatis för att göra rotmos men eftersom den blev bortglömd så ansåg jag det som min rätt att undsätta den innan det blev allt för sent.
 
Jag tog och googlade på lite olika recept men det slutade med att jag gjorde ett hopkok av dom alla och det blev faktiskt riktigt gott!
 
Jag blev förvånad över att sötpotatis inte bara innehåller en massa nyttiga fibrer som kan vara bra för dom som vill sänka blodsockret, utan att den dessutom inehåller vitaminer och minneraler som stärker imunförsvaret + att dom smakar gudomligt.
 
Tänk på att potatisen i sig smakar väldigt, ja sött kanske man skulle kunna säga, därför valde jag att äta dom med en kall filsås som jag rörde ihop i all hast med bara lite salt, peppar, citroncaft och persilja.
Jag ville ha något fräscht att balansera upp det med helt enkelt.
 
Så för att göra mina nyttiga "pommes" eller klyftpotatis kanske vissa hellre säger så gjorde jag ungefär så här.
 
För 1 port ( 1 liten potatis )
 
  • 1 Sötpotatis
  • 1/2-1 tsk Olivolja
  • 1 Pressad Vitlöksklyfta
  • Salt och Peppar
  • EV. lite paprikapulver, spiskummin
Sätt ugnen på ca 230 C
Skala och skölj potatisen innan du sen skivar den i ungefär centimeterstora stavar, ju mer dom liknar varandra desto lättare blir det att få dom genomkörda.
Lägg stavarna i en bunke med iskallt vatten ett litet tag, medans så kan du ta fram en plåt och lägga på ett bakplåtspapper.
Häll bort vattnet och blanda ner ingredienserna med potatisen i bunken och se till att alla bitar får kryddor på sig.
Lägg ut bitarna på plåten och grädda dom i ca 30-45 minuter beroende på hur din ugn bränner och hur krispiga du vill ha dom.
Själv så gillar jag att ha dom riktigt knapriga i kanten och mjuka inuti.
 
 
 
 
 
Som jag tidigare i veckan skrev så är det här receptet ett av mina favoriter och troligen ett av dom enklaste dessutom.
 
Det är laktos och glutenfritt men jag brukar välja att ha i lite fiberhavregrym för att få dom lite matigare och för att ge dom lite mer konsistens, men det går självlart lika bra utan.
 
När jag brukar göra dom här så händer det ibland att det kan åka ner lite allt möjligt i smeten som tex chiafrön, linfrön, ingefära, pepparkakskrydda, kakao, vaniljpulver ja helt enkelt det jag känner mig sugen på för stunden.
En bra riktlinje när ma gör smeten är att ju mörkare bananer desto sötare och godare pannkakor.
Så om bananerna inte är så bruna så kan man välja att ha i lite socker eller honung om man vill ha lite mer smak, jag skulle också rekommendera att man gör det om man använder kakaopulver.
 
Min personliga favorit är att ha i en massa kanel och att gå loss helt galen med frukt och bär ovanpå.
Efter att jag testade att göra dom här så kommer jag då aldrig mera göra "vanliga" pannkakor eftersom jag personligen tycker dom här är så mycket godare och enklare dessutom.
 
 
För 1 porion ( ca 3 stora eller 15 små tunna )
 
  • 1 Banan
  • 2 Ägg
  • 1 tsk Bakpulver
  • ev. 1/2-1 dl Havregryn
  • ev. 1 tsk Kanel
Mixa alla ingredienserna i en blender och om du inte har en så funkar det lika bra att vispa ihop men se då bara till att mosa bananen ordentligt med en gaffel först.
Låt smeten stå ca 5 min för att svälla och medans så brukar jag fixa toppingen oftast hackad frukt.
Stek dom i medeltemperatur i lite rapsolja men se till att sänka värmen efter ett tag för dom får fort färg när pannan har börjat bli varm.
Peta inte på dom i onödan, bara när dom har stannat av för då är dom som lättast att vända och behåller den där "perfekta" runda formen.
Personligen tycker jag att dom mindre är lite enklare att göra.
Sen är det bara att servera dom varma med valfri topping.
 

Bananpannkaka recept

Mellanmål Kommentera
Som jag tidigare i veckan skrev så är det här receptet ett av mina favoriter och troligen ett av dom enklaste dessutom.
 
Det är laktos och glutenfritt men jag brukar välja att ha i lite fiberhavregrym för att få dom lite matigare och för att ge dom lite mer konsistens, men det går självlart lika bra utan.
 
När jag brukar göra dom här så händer det ibland att det kan åka ner lite allt möjligt i smeten som tex chiafrön, linfrön, ingefära, pepparkakskrydda, kakao, vaniljpulver ja helt enkelt det jag känner mig sugen på för stunden.
En bra riktlinje när ma gör smeten är att ju mörkare bananer desto sötare och godare pannkakor.
Så om bananerna inte är så bruna så kan man välja att ha i lite socker eller honung om man vill ha lite mer smak, jag skulle också rekommendera att man gör det om man använder kakaopulver.
 
Min personliga favorit är att ha i en massa kanel och att gå loss helt galen med frukt och bär ovanpå.
Efter att jag testade att göra dom här så kommer jag då aldrig mera göra "vanliga" pannkakor eftersom jag personligen tycker dom här är så mycket godare och enklare dessutom.
 
 
För 1 porion ( ca 3 stora eller 15 små tunna )
 
  • 1 Banan
  • 2 Ägg
  • 1 tsk Bakpulver
  • ev. 1/2-1 dl Havregryn
  • ev. 1 tsk Kanel
Mixa alla ingredienserna i en blender och om du inte har en så funkar det lika bra att vispa ihop men se då bara till att mosa bananen ordentligt med en gaffel först.
Låt smeten stå ca 5 min för att svälla och medans så brukar jag fixa toppingen oftast hackad frukt.
Stek dom i medeltemperatur i lite rapsolja men se till att sänka värmen efter ett tag för dom får fort färg när pannan har börjat bli varm.
Peta inte på dom i onödan, bara när dom har stannat av för då är dom som lättast att vända och behåller den där "perfekta" runda formen.
Personligen tycker jag att dom mindre är lite enklare att göra.
Sen är det bara att servera dom varma med valfri topping.