Nyttiga sötpotatis pommes frites

Kommentera
Härom dagen så var jag hemma över lunch och kunde inte för mitt liv bestämma mig för vad jag skulle äta.
Helgen innan så hade vi köpt en sötpotatis för att göra rotmos men eftersom den blev bortglömd så ansåg jag det som min rätt att undsätta den innan det blev allt för sent.
 
Jag tog och googlade på lite olika recept men det slutade med att jag gjorde ett hopkok av dom alla och det blev faktiskt riktigt gott!
 
Jag blev förvånad över att sötpotatis inte bara innehåller en massa nyttiga fibrer som kan vara bra för dom som vill sänka blodsockret, utan att den dessutom inehåller vitaminer och minneraler som stärker imunförsvaret + att dom smakar gudomligt.
 
Tänk på att potatisen i sig smakar väldigt, ja sött kanske man skulle kunna säga, därför valde jag att äta dom med en kall filsås som jag rörde ihop i all hast med bara lite salt, peppar, citroncaft och persilja.
Jag ville ha något fräscht att balansera upp det med helt enkelt.
 
Så för att göra mina nyttiga "pommes" eller klyftpotatis kanske vissa hellre säger så gjorde jag ungefär så här.
 
För 1 port ( 1 liten potatis )
 
  • 1 Sötpotatis
  • 1/2-1 tsk Olivolja
  • 1 Pressad Vitlöksklyfta
  • Salt och Peppar
  • EV. lite paprikapulver, spiskummin
Sätt ugnen på ca 230 C
Skala och skölj potatisen innan du sen skivar den i ungefär centimeterstora stavar, ju mer dom liknar varandra desto lättare blir det att få dom genomkörda.
Lägg stavarna i en bunke med iskallt vatten ett litet tag, medans så kan du ta fram en plåt och lägga på ett bakplåtspapper.
Häll bort vattnet och blanda ner ingredienserna med potatisen i bunken och se till att alla bitar får kryddor på sig.
Lägg ut bitarna på plåten och grädda dom i ca 30-45 minuter beroende på hur din ugn bränner och hur krispiga du vill ha dom.
Själv så gillar jag att ha dom riktigt knapriga i kanten och mjuka inuti.